En la vida és necessari ser tolerant i tenir la capacitat de ser permeable en totes les situacions que ens presenta, igual que en l’art marcial del Karate-do. De no ser així, perdrem molts combats. Veurem com podem aprendre de la nostra mare naturalesa i aplicar-ho al dia a dia del nostre quefer quotidià i amb el karate com a instrument d’aprenentatge.

L’arbre no utilitza la seva voluntat per a generar fulles, branques… deixa que el foc / la llum passi a través d’ell: a això se’n diu permeabilitat. En la pràctica del karate-do quan entrenem amb un altre company, hem d’adaptar-nos a la seva forma de treball que és diferent a la nostra, si ho fem així, que flueixin els moviments sense pensar qui és millor que l’altre, sense voler imposar la nostra voluntat, creixeran els dos.

L’exigència de la nostra societat actual ens porta a haver de ser cada vegada més competitius i ens arrossega a una vida accelerada i material, que és just el contrari. Som impermeables, intransigents amb els altres i amb nosaltres mateixos, jutgem sense pensar. Quan plou ens protegim sota un paraigua o un impermeable, llavors, si no sentim la pluja, com podem integrar-la en nosaltres? Cal ser permeables amb ella, saber fins a on ens pot mullar, aprenguem d’ella, és aigua i sense ella no existiríem. És un exemple, entengui’s «pluja» com a situacions de la vida, és a dir, siguem permeables, com l’arbre que amb el fort vent sobreviu i s’adapta balancejant les seves branques, les seves fulles…, al costat del seu tronc i arrels, al so de l’aire, es transforma en permeable durant aquest temps i sobreviu. En canvi, el que està rígid enfront d’aquesta situació s’acaba partint, desarrelant i morint. En karate-do succeeix una cosa semblant, si som rígids en els moviments en realitzar la seva pràctica amb el pas del temps el nostre cos ens passarà factura en les articulacions, en els ossos, tendons…com els problemes de la vida mateixa. Com diu el Tao, la rigidesa és mort i la flexibilitat és vida.

Vegem uns exemples de la naturalesa on podem trobar les seves característiques i aplicar-les en les nostres situacions quotidianes:

Podem ser com el FOC:

Imprevisible, invulnerable, devorador…, indispensable en els negocis i per a guanyar els combats.

Podem ser com l’AIGUA:

Present a tot arreu, pura, cristal·lina, natural.., important per a l’amor cap a nosaltres mateixos i tots els nostres sers estimats i per a qui el necessiti. En el karate-do important ser com un és, tal com l’aigua.

Podem ser com el VENT:

Invisible, sense forma, fort i arribant a tots els llocs…, important per a dissoldre el nostre odi, la nostra ira contra els altres i el més important encara; amb nosaltres mateixos.

Podem ser com el SOL:

Suprema font de llum i calor…, indispensable per a transmetre aquesta calor cap als altres, bona energia transmet bona energia.

Podem ser com la LLUNA:

Revelant fredor…, necessària per a controlar les nostres emocions sense que obstrueixin les nostres decisions.

Podem ser com els OCELLS:

Furtius, lliures però coneixent, prudents…, per a aprendre a ser lliures en la nostra llibertat i no ser esclaus de les nostres paraules, obres o poders.

Podríem confeccionar una llista interminable però al final de tot, tenim la gran sort i la gran llibertat de poder triar;

Podem ser com volem ser:

Perquè karateka o no, al final, englobant, integrant, manifestant, sabent…que en el nostre camí ser permeables ens portarà a bon port.