La meditació, el Mindfulness i altres mètodes anti estrès, estan arribant a les grans empreses de tot el món i sobretot als Estats Units. Sembla ser la nova vitamina dels empresaris per a millorar el rendiment dels seus executius i tots els seus treballadors.

El ritme trepidant que porten les nostres vides ens condueixen fàcilment a uns estats d’estrès, depressió i/o ansietat. La gran tríada dels nostres temps, que està creixent de manera alarmant i encara més, en aquests moments que vivim amb el COVID-19.

Hi ha unes estadístiques del mercat americà que ja sobre l’any 2009, deien que per a enfrontar-nos a les conseqüències de la vida moderna, els consums de fàrmacs anti depressius i anti estrès eren els següents:

 • 12 tones per any d’ansiolítics.
 • 38 tones del fàrmac per TDAH.
 • 7 tones de somnífers.
 • 150 tones d’antidepressius

L’ús d’aquests fàrmacs i els diagnòstics de malalties mentals van arribar al seu màxim històric. No vull saber quines estadístiques tindríem a dia d’avui, on la pressa és la principal protagonista de les nostres vides.

Els estudis sobre l’efecte de la meditació en el treball han demostrat el seu enorme impacte positiu, per la qual cosa s’ha desenvolupat una nova estratègia de lideratge gràcies a les meditacions en grup, una pràctica que contribueix també a millorar les relacions personals entre els empleats. Aquesta nova eina corporativa (en la cerca de la pau mental), contribueix a desenvolupar líders amb intel·ligència emocional, capaços de concentrar-se sota pressió, ampliar la seva creativitat i millorar la comunicació en equip. Per a les grans companyies no han passat inadvertits els beneficis per a la salut física i mental que experimenten les persones que practiquen la meditació de manera regular.

L’aposta per aquest mètode es veu recolzada pels resultats obtinguts i confirmada per la ciència, després de més de 600 estudis realitzats. Entre els molts beneficis que es coneixen amb la pràctica de la meditació, hi han els següents:

 • Redueix l’estrès i l’ansietat
 • Redueix la depressió
 • Millora la concentració i la memòria
 • Augmenta la coherència cerebral
 • Equilibra els nivells d’hormones
 • Millora la qualitat de somni
 • Millora la pressió arterial
 • Ajuda en el tractament contra l’alcoholisme
 • Redueix el risc de problemes cardiovasculars

 

Segons estudis realitzats per l’Hospital General de Massachusetts, el nostre cervell canvia literalment la seva estructura amb la meditació. Asseguren que després de 8 setmanes de meditació diària, concretament 2 vegades al dia d’uns 20 minuts aproximadament, es produïen canvis a les regions prefrontals del cervell relacionades amb l’empatia, la memòria, i l’autoconsciència.

 

De fet, començar el dia amb una meditació ens pot ajudar també a gestionar millor el nostre temps, ja que la ment pensa amb major claredat en estat de relaxació que en estat d’estrès. I moltes vegades no gestionem bé el nostre temps perquè una quantitat immensa de tasques ens aclaparen, provocant-nos el descontrol, fent que saltem d’una tasca a una altra impulsivament, o fins i tot paralitzant-nos per no saber què prioritzar.

Si les grans empreses aposten fort per aquesta modalitat per a millorar en definitiva, el rendiments dels seus treballadors i executius, a nivell personal deuríem tots no apostar sinó executar el mètode i aplicar-lo, incorporant-lo en les nostres vides quotidianes per a millorar la nostra salut, tant física com psíquica.